Welkom
Voor wie
Persoonsgegevens/contact
Links en Beroepsverenigingen
Meditatie/mindfulness
03
Meditatie/mindfulness

In ons dagelijks leven zijn we met van alles en nog wat bezig. We hebben het druk en rennen vaak van het een naar het ander. Zelden nemen we de tijd om stil te staan bij ons zelf, bij wat we voelen, wat er werkelijk in ons omgaat. Zo verleren we om echt naar ons zelf, ons innerlijk te luisteren.

Toen ik nog een druppel was
Was ik van de zee gescheiden
En o zo druk met druppel zijn
Nu weet ik : ik ben beide
 Anoniem


Bij meditatie oefen je om met milde, open en nieuwsgierige aandacht aanwezig te zijn bij dat wat zich op dit moment aandient. Waarnemen wat er op dit moment is aan gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens of emoties. Zonder deze te veroordelen, erover te fantaseren of te piekeren. Mediteren is voor iedereen op elk moment anders. Soms voel je rust of liefde diep in jezelf. Soms kom je eerst nog onrust, angst of boosheid tegen. In meditatie mag je alles welkom heten.

Meditatie kan je helpen helderder aanwezig te zijn, meer het contact met je lichaam te ervaren. Bewustwording vergroten van je dagelijkse gedachten, gevoelens en handelingen. Soms herken je je automatische overlevingspatronen en kun je contact maken met het moment voorafgaand aan een handeling. Hierdoor kun je meer keuzevrijheid gaan ervaren.

De volgende factoren zijn bij de beoefening van meditatie van belang:
* niet oordelen
* geduld
* eindeloos opnieuw beginnen
* vertrouwen
* mildheid
* niet streven naar resultaat
* erkennen wat er is
* loslaten
* speelsheid

Er zijn verschillende vormen en stromingen van meditatie.
De (geleide) meditaties die ik binnen de therapieën gebruik en doorgeef, zijn eenvoudig en zijn o.a. tot stand gekomen door meditaties die ik gevolgd heb bij Brandon Bays www.thejourney.com en  Thich Nhat Hanh www.plumvillage.org . 
Het zijn zowel, zit-, lig-, als loopmeditaties.
Voor meer info over de activiteiten van Thich Nhat Hanh en mogelijkheden om gezamenlijk te mediteren (sangha’s) kun je ook informatie vinden op de site van de Stichting leven in aandacht www.aandacht.net.